Wat betekent hoofdpijn in verschillende delen van het hoofd?

Clusterhoofdpijn is een andere primaire hoofdpijnstoornis die pijn veroorzaakt aan één kant van het hoofd. Hoewel hoofdpijn aanvoelt als pijn in je hersenen, is dat niet zo.

Wat betekent hoofdpijn in verschillende delen van het hoofd?

Clusterhoofdpijn is een andere primaire hoofdpijnstoornis die pijn veroorzaakt aan één kant van het hoofd. Hoewel hoofdpijn aanvoelt als pijn in je hersenen, is dat niet zo. In feite hebben je hersenen geen pijnreceptoren, dus het kan zelfs geen pijn voelen. De meeste hoofdpijn begint bij pijngevoelige zenuwen van de spieren en bloedvaten die je hoofd, nek en gezicht omringen.

Ze kunnen worden veroorzaakt door stress, spierspanning, allergenen, slaapgebrek, uitdroging en talloze andere dingen. Verschillende triggers veroorzaken verschillende soorten pijn en symptomen. Als u hoofdpijn heeft, kan de locatie in uw hoofd u helpen de oorzaak ervan vast te stellen. Dit komt omdat bekend is dat verschillende soorten hoofdpijn bepaalde delen van uw hersenen aantasten.

Clusterhoofdpijn komt vaak's nachts voor en komt elke dag op hetzelfde tijdstip terug. Uw arts kan u mogelijk ook in contact brengen met steungroepen, medicijnen geven of zuurstoftherapie organiseren, waarvan is aangetoond dat het het aantal clusterhoofdpijn helpt verminderen. Als u pijn ervaart vanaf de basis van uw schedel die naar boven uitstraalde, kan dit te wijten zijn aan een zeldzame vorm van chronische hoofdpijn die occipitale neuralgie wordt genoemd. Er zijn echter ook subtiele verschillen in hoofdpijnlocatie en andere symptomen die kunnen helpen het ene type pijn van het andere te onderscheiden.

Elke clusterhoofdpijn kan slechts een half uur of zo lang duren als enkele uren, meestal elke dag op hetzelfde tijdstip verschijnen en vaak als je slaapt, daarom krijgen ze de bijnaam „wekker hoofdpijn”. En weten met wat voor soort hoofdpijn je te maken hebt, is belangrijk, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen. Aangezien episodes van clusterhoofdpijn jaren uit elkaar kunnen liggen en aangezien de eerste hoofdpijn van een nieuwe clusterepisode niet kan worden voorspeld, is dagelijkse medicatie mogelijk niet gerechtvaardigd. Spanningshoofdpijn is pijnlijk en patiënten kunnen boos zijn dat de diagnose alleen spanningshoofdpijn is.

Clusterhoofdpijn komt voor in spurts of „clusters”, waar u regelmatig hoofdpijn kunt hebben gedurende een paar weken of maanden en dan enige tijd geen hoofdpijn. Voor chronische hoofdpijn kan uw arts medicijnen voorschrijven op basis van het specifieke type hoofdpijn dat u heeft. Door het overmatig gebruik van medicatie, kunnen rebound-hoofdpijn een vicieuze cirkel van hoofdpijn veroorzaken die wordt veroorzaakt door de medicatie die bedoeld is om ze te behandelen. Clusterhoofdpijn wordt zo genoemd omdat ze de neiging hebben om dagelijks gedurende perioden van een week of langer voor te komen, gevolgd door lange perioden - maanden tot jaren - zonder hoofdpijn.

Hoofdpijn komt vaak voor, naar schatting heeft bijna 75% van de mensen wereldwijd minstens één hoofdpijn per jaar. Tests die nuttig kunnen zijn bij het stellen van de diagnose van de onderliggende ziekte die de hoofdpijn veroorzaakt, zijn afhankelijk van de evaluatie van de arts en welke specifieke ziekte, ziekte of letsel wordt beschouwd als de oorzaak van de hoofdpijn (de differentiële diagnose). De meest voorkomende vorm van hoofdpijn, spanningshoofdpijn, begint meestal later op de dag en duurt minstens een half uur. Deskundigen schatten dat ongeveer 18-58% van de mensen met dit type hersenletsel het volgende jaar posttraumatische hoofdpijn ervaart.

Veel zogenaamde „sinushoofdpijn” zijn eigenlijk spanningshoofdpijn of migraine, respectievelijk de eerste en tweede meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Het is belangrijk om te bedenken dat een ongebruikelijke hoofdpijn mogelijk moet worden geëvalueerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, maar in de meeste gevallen kunnen primaire spanningshoofdpijn aanvankelijk thuis worden behandeld.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *