Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, medicijn afhankelijke hoofdpijn, aangezichtspijn en hormonale hoofdpijn. Om uit te zoeken welke soort(en) hoofdpijn u heeft en wat u er aan kunt doen, kan het helpen een hoofdpijndagboek bij te houden.
Het bijhouden van een hoofdpijndagboek geeft u inzicht in uw hoofdpijn. Wanneer heeft u het meeste last van hoofdpijn? Zijn er dingen die de hoofdpijn bij u uitlokt? Waar zit de hoofdpijn precies? Hoe lang houdt hoofdpijn bij u aan? Door het invullen en bespreken van het hoofdpijndagboek met uw arts, krijgt hij/zij een goede indruk van de soort hoofdpijn die u heeft. Op basis van de gegevens die u heeft opgeschreven en wat u vertelt kan de diagnose worden gesteld en de behandeling worden gekozen die het beste bij u past.
In het hoofdpijndagboek dat u hier vindt, kunt u voor alle dagen van de maand bijhouden of u last heeft gehad van hoofdpijn. In het dagboek komen de volgende onderwerpen aan bod:
U kunt hier het hoofdpijndagboek openen in pdf vorm, vervolgens uitprinten en bijhouden gedurende één of meerdere maanden. U kunt natuurlijk ook via uw (huis)arts om een hoofdpijndagboek vragen.
Om een goed beeld te krijgen van uw hoofdpijnklachten is het van belang om het hoofdpijndagboek iedere dag in te vullen, ook op de dagen dat u geen hoofdpijn heeft. Hieronder vindt u een aantal tips die u kunnen helpen om deze routine op te bouwen:
Bent u één of meerdere dagen vergeten in te vullen? Doe dit niet achteraf maar laat deze dagen open. De kans bestaat dat u achteraf onvolledige informatie invult wat het beeld van uw hoofdpijn kan verstoren.