Wat zijn de belangrijkste soorten hoofdpijn?

De meest voorkomende primaire hoofdpijnSpanningshoofdpijn. Als u spanningshoofdpijn heeft, kunt u een doffe, pijnlijke sensatie over uw hele hoofd voelen.

Wat zijn de belangrijkste soorten hoofdpijn?

De meest voorkomende primaire hoofdpijnSpanningshoofdpijn. Als u spanningshoofdpijn heeft, kunt u een doffe, pijnlijke sensatie over uw hele hoofd voelen. Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door ernstige brandende en doordringende pijn. Migraine-hoofdpijn is enkele van de moeilijkste soorten hoofdpijn om mee te leven.

Ze beginnen meestal met een intense, kloppende pijn aan één kant van het hoofd, die zich kan verspreiden. Ze veroorzaken ook vaak misselijkheid en braken. Een migraine kan enkele uren tot vele dagen duren en kan mensen gevoelig maken voor licht, geuren en geluiden. Artsen weten niet zeker wat de oorzaak is van migrainehoofdpijn.

De meeste experts geloven dat ze beginnen in het zenuwstelsel. Omdat migraine vaak in gezinnen voorkomt, lijkt het waarschijnlijk dat genen ook een rol spelen. Hoofdpijn van het spanningstype kan van korte duur zijn en zelden voorkomen, of ze kunnen een tijdje duren en vaak terugkomen. Ze zijn episodisch als je ze minder dan 15 dagen per maand krijgt.

Ze zijn chronisch als je ze vaker krijgt dan dat. Uw arts kan hemicrania continua diagnosticeren als u gedurende ten minste 3 maanden continu hoofdpijn heeft en het niet van kant verschuift of weggaat. Het is meestal matig, maar kan beter of slechter worden, soms veranderen in korte, doordringende pijn. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn bij volwassenen en tieners.

Ze veroorzaken milde tot matige pijn en komen en gaan na verloop van tijd. Ze hebben meestal geen andere symptomen. Migraine-hoofdpijn wordt vaak beschreven als bonzende, kloppende pijn. Ze kunnen 4 uur tot 3 dagen duren en gebeuren meestal één tot vier keer per maand.

Samen met de pijn hebben mensen andere symptomen, zoals gevoeligheid voor licht, geluid of geuren; misselijkheid of braken; verlies van eetlust; en maagklachten of buikpijn. Wanneer een kind migraine heeft, kunnen ze er bleek uitzien, duizelig voelen en wazig zien, koorts en maagklachten hebben. Een klein aantal migraine bij kinderen omvat spijsverteringssymptomen, zoals braken, die ongeveer één keer per maand voorkomen. Deze hoofdpijn is het ernstigst.

Je kunt intense brandende of doordringende pijn achter of rond één oog hebben. Het kan kloppend of constant zijn. De pijn kan zo erg zijn dat de meeste mensen met clusterhoofdpijn niet stil kunnen zitten en vaak zullen stijgen tijdens een aanval. Aan de kant van de pijn hangt het ooglid, wordt het oog rood, wordt de pupil kleiner of maakt het oog tranen.

Het neusgat aan die kant loopt of vult zich op. Bij sinushoofdpijn voelt u een diepe en constante pijn in uw jukbeenderen, voorhoofd of op de brug van uw neus. Ze gebeuren wanneer holtes in je hoofd, sinussen genaamd, ontstoken raken. De pijn komt meestal samen met andere sinussymptomen, zoals een loopneus, volheid in de oren, koorts en een gezwollen gezicht.

Een echte sinushoofdpijn is het gevolg van een sinusinfectie, dus de smurrie die uit je neus komt, zal geel of groen zijn, in tegenstelling tot de duidelijke afscheiding bij cluster- of migrainehoofdpijn. Anderen delen symptomen van migraine, zoals misselijkheid of gevoeligheid voor licht. Chemische activiteit in uw hersenen, de zenuwen of bloedvaten rond uw schedel, of de spieren van uw hoofd en nek (of een combinatie van deze factoren) kan een rol spelen bij primaire hoofdpijn. Sommige mensen kunnen ook genen dragen waardoor ze meer kans hebben op het ontwikkelen van dergelijke hoofdpijn.

Een primaire hoofdpijn is niet te wijten aan een andere aandoening, het is de aandoening zelf. Voorbeelden zijn migraine en spanningshoofdpijn. Een secundaire hoofdpijn heeft daarentegen een aparte onderliggende oorzaak, zoals een hoofdletsel of plotselinge ontwenning van cafeïne. De meeste hoofdpijn valt in de primaire categorie, de meest voorkomende zijn migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en sinuspijn.

De sleutel tot het behandelen van hoofdpijn is begrijpen welk type je hebt, wat het veroorzaakt en het aanpakken van dat specifieke probleem. Weten wat voor soort hoofdpijn je hebt, is van cruciaal belang om verlichting te vinden en deze mogelijk in de toekomst te voorkomen. Herhaalde aanvallen of bepaalde soorten hoofdpijn kunnen echter wijzen op een ernstiger gezondheidstoestand. Als u consequent hoofdpijn heeft, is het belangrijk om met uw huisarts te praten, zodat deze kan helpen bij het opstellen van een behandelplan of u kan doorverwijzen naar een specialist.

Als u eenmaal weet wat voor soort hoofdpijn u heeft, kunnen u en uw arts de behandeling vinden die het meest waarschijnlijk zal helpen en zelfs proberen deze te voorkomen. De meest voorkomende vorm van hoofdpijn, spanningshoofdpijn, begint meestal later op de dag en duurt minstens een half uur. .

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *