Wat zijn de vier soorten hoofdpijn?

Primaire hoofdpijnMigraine, spanningshoofdpijn, Clusterhoofdpijn, Nieuwe dagelijkse aanhoudende hoofdpijn. Soms kunnen inspanningshoofdpijn het gevolg zijn van cardiovasculaire problemen.

Wat zijn de vier soorten hoofdpijn?

Primaire hoofdpijnMigraine, spanningshoofdpijn, Clusterhoofdpijn, Nieuwe dagelijkse aanhoudende hoofdpijn. Soms kunnen inspanningshoofdpijn het gevolg zijn van cardiovasculaire problemen. Als dat zo is, kan een arts tests aanbevelen om de cardiovasculaire en cerebrovasculaire gezondheid van een persoon te controleren. Een arts kan medicijnen voorschrijven, zoals anti-emetica, om deze symptomen te verlichten om misselijkheid en braken te beheersen.

De symptomen duren meestal 2-10 dagen, maar kunnen tot 4 weken aanhouden. Een hoge cafeïne-inname van meer dan 400 milligram (mg), of ongeveer 4 kopjes koffie per dag, kan soms leiden tot hoofdpijn. Bij mensen die meer dan 200 mg cafeïne dagelijks gedurende meer dan 2 weken consumeren, kan ontwenning leiden tot migraine-achtige hoofdpijn. Deze ontwikkelen zich doorgaans 12-24 uur na abrupt stoppen.

Ze pieken na 20-51 uur en kunnen 2—9 dagen duren. Secundaire hoofdpijn begint meestal uit het niets en is ondraaglijk. Clusterhoofdpijn wordt zo genoemd omdat ze de neiging hebben om gedurende een periode van enkele weken terug te keren. Ze vertonen meestal pijn die beperkt is tot één kant van het hoofd, meestal rond één oog.

In de meeste gevallen moet medicatie worden voorgeschreven om de aandoening te beheersen en de symptomen draaglijker te maken. Vaak duren de afzonderlijke afleveringen minder dan 3 uur. De International Headache Society heeft een uitgebreide classificatie opgesteld die meer dan 150 hoofdpijncategorieën omvat. De meest voorkomende vormen van primaire hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en chronische dagelijkse hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn Spanningshoofdpijn wordt over het algemeen veroorzaakt door strakke spieren in uw schouders, nek, hoofdhuid of kaak en zijn meestal gerelateerd aan stress, depressie, angst of het houden van uw hoofd in een abnormale positie. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op spanningshoofdpijn als mannen. Migraine Hoofdpijn Migraine-hoofdpijn heeft matige tot ernstige pijn die kloppend, bonzend of pulserend van aard is en kan veranderingen in het gezichtsvermogen, gevoeligheid voor geluid of licht, misselijkheid en verlies van eetlust met zich meebrengen. Meer dan 90 procent van de migrainepatiënten kan tijdens hun migraine niet normaal werken of functioneren.

Er wordt geschat dat er elk jaar meer dan 157 miljoen werk- en schooldagen verloren gaan door migraine. Clusterhoofdpijn Clusterhoofdpijn heeft intens scherpe pijn achter één oog of in het ooggebied. Ze komen over het algemeen meerdere keren per dag voor en kunnen van 2 weken tot 3 maanden duren en verdwijnen daarna maanden of jaren volledig. Chronische dagelijkse hoofdpijn is aanhoudend en aanhoudend en treedt elke dag gedurende ten minste drie maanden op.

Er wordt aangenomen dat chronische hoofdpijn kan evolueren door spanningshoofdpijn of kan worden gestart door nekletsel of vermoeidheid. Occipitale neuralgie Occipitale neuralgie is een relatief zeldzame vorm van primaire hoofdpijn die kan optreden wanneer de occipitale zenuwen die vanaf de bovenkant van het ruggenmerg aan de basis van de nek door de hoofdhuid lopen, ontstoken of geïrriteerd zijn. De pijn geassocieerd met occipitale neuralgie is scherp, prikkend en elektrisch. Andere symptomen zijn pijn, branden of kloppen in het hoofd, pijn achter het oog, gevoeligheid voor licht en een zachte hoofdhuid.

De hypothalamus, een gebied aan de basis van de hersenen, is verantwoordelijk voor de biologische klok van het lichaam en kan de bron zijn voor dit soort hoofdpijn. Vaak zijn dit soort hoofdpijn het gevolg van een opeenhoping van druk die optreedt tijdens het uitvoeren van activiteit, waardoor het lichaam als geheel, maar vooral het hoofd, wordt belast. Sommige soorten hoofdpijn kunnen worden voorkomen met medicatie, terwijl andere door hetzelfde medicijn kunnen worden veroorzaakt. Herhaalde aanvallen of bepaalde soorten hoofdpijn kunnen echter wijzen op een ernstiger gezondheidstoestand.

U kunt vatbaarder zijn voor dit soort hoofdpijn als u vaak vrij verkrijgbare (OTC) pijnstillers gebruikt.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *