Wat zijn 5 soorten hoofdpijn?

Migraine-hoofdpijn is vaak eenzijdig (eenzijdig). De pijn wordt beschreven als kloppend of pulserend, en verergert met routinematige fysieke activiteit, zoals het beklimmen van een trap.

Wat zijn 5 soorten hoofdpijn?

Migraine-hoofdpijn is vaak eenzijdig (eenzijdig). De pijn wordt beschreven als kloppend of pulserend, en verergert met routinematige fysieke activiteit, zoals het beklimmen van een trap. De pijn is doorgaans matig tot ernstig. Een migrainehoofdpijn kan enkele uren tot 3 dagen aanhouden.

De pijn geassocieerd met sinushoofdpijn bevindt zich over het algemeen rond of achter de ogen, over de wangen en brug van de neus, langs het voorhoofd of langs de bovenste tanden. De pijn wordt vaak beschreven als een drukachtige sensatie en is constant. Voorover of ondersteboven leunen, plotselinge activiteit of lichaamsbeweging kan de pijn verergeren. Spanningshoofdpijn is een druk of een strak gevoel, vaak beschreven als „vice-achtig in kwaliteit”.

De pijn is meestal mild tot matig, maar kan ernstig worden. Clusterhoofdpijn is een andere zeer aparte vorm van hoofdpijn. De pijn is altijd eenzijdig tijdens de clusteraanval. De getroffen kant kan echter variëren van hoofdpijn tot hoofdpijn.

Dit type hoofdpijn heeft kenmerken van zowel migraine als spanningshoofdpijn. Clusterhoofdpijn kan worden veroorzaakt door alcohol of seizoensvariatie. Sinushoofdpijn wordt veroorzaakt door een sinusinfectie. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn.

Je kunt doffe, knijpende pijn aan beide kanten van het hoofd ervaren, bijna alsof je hoofd in een bankschroef zit. OTC-pijnstillers zoals Tylenol (paracetamol), Advil of Motrin (ibuprofen) of Aleve (naproxen) werken meestal goed bij spanningshoofdpijn en de bijbehorende stijve nek. In het geval dat spanningshoofdpijn aanhoudt, kan uw zorgverlener een voorgeschreven pijnstillers aanbevelen, zoals Naprosyn (naproxen), die sterker is dan Aleve. Soms, voor chronische spanningshoofdpijn, zullen artsen een antidepressivum aanbevelen, meestal een tricyclisch antidepressivum zoals Elavil (amitriptyline) om spanningshoofdpijn te voorkomen.

Deze pijnlijke hoofdpijn kan aanvoelen als de vloek van je bestaan. Gelegen aan de voorkant van het hoofd, vaak veroorzaakt door ontstoken sinussen of allergieën, kan sinushoofdpijn aanvoelen als druk achter de ogen. Ze kunnen ook gepaard gaan met een sinusinfectie, ook bekend als sinusitis. Het zal je misschien verbazen te horen dat migraine kan worden aangezien voor sinushoofdpijn.

Sinushoofdpijn kan worden behandeld met decongestiva om verstopte neus te verminderen, maar neem eerst contact op met uw arts of apotheker, omdat dit een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen die u gebruikt. U kunt ook een warm kompres aanbrengen op pijnlijke delen van het gezicht of een zoutoplossing neusspray gebruiken voor sinushoofdpijn. Migraine wordt vaak ondergediagnosticeerd en onderbehandeld. Migraine-hoofdpijn is niet bij iedereen hetzelfde en de symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Gekenmerkt door een pulserende of kloppende pijn aan één kant van het hoofd, kan migraine gepaard gaan met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. De American Migraine Foundation zegt dat 25% tot 30% van de mensen migraineaura ervaart, waar ze vonken of heldere stippen zien of tintelingen ervaren aan één kant van hun lichaam. De Migraine Research Foundation schat dat migraine 39 miljoen mannen, vrouwen en kinderen treft in de Verenigde Staten en 1 miljard wereldwijd. Ondanks de hoge prevalentie van migraine blijven veel mensen met migraine onbehandeld.

Uit een recent onderzoek bleek dat 1 op de 5 mensen zich niet realiseerde dat ze preventieve verlichting van migraine konden krijgen. Anderen waren zich er niet van bewust dat migraine vaak kan worden veroorzaakt door zaken als hormonen (vooral tijdens menstruatiecycli en menopauze), een onregelmatig slaapschema, uitdroging, bepaald voedsel, alcohol en cafeïne. Als u vermoedt dat u migraine heeft, neemt uw arts uw medische geschiedenis op en voert hij een fysiek en mogelijk neurologisch onderzoek uit. Ze zullen vragen hoe vaak je symptomen hebt, of je een familiegeschiedenis van migraine hebt en informeren naar je „hoofdpijnlast”, of hoeveel dagen per maand je migraine ervaart en de impact die ze hebben op je leven (of je gedwongen wordt werk en andere gebeurtenissen te missen).

Als OTC-behandelingen niet hebben gewerkt en u ernstige pijn ervaart door hoofdpijn, zijn er acute en preventieve medicijnen op recept die uw kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Acute voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om migraine te behandelen zijn triptanen zoals Imitrex (sumatriptan) of Maxalt (rizatriptan), en nieuwere medicijnen zoals Ubrelvy (ubrogepant) of Reyvow (lasmiditan). Preventieve medicijnen omvatten pillen die oraal worden ingenomen, zoals Nurtec ODT (rimegepant) of Topamax (topiramaat), of een maandelijkse injectie van een calcitonine-gengerelateerd peptide (CGRP) receptorremmer zoals Aimovig (erenumab). Botox (botulinumtoxine) dat elke drie maanden in het gezicht wordt geïnjecteerd, is ook effectief gebleken bij sommige patiënten die frequente migraineaanvallen ervaren.

Als u in het verleden zonder succes een migrainemedicijn hebt geprobeerd, praat dan met uw arts over enkele van de nieuwere behandelingsopties die de afgelopen jaren beschikbaar zijn gekomen. Veel van de oudere medicijnen die werden gebruikt om migraine te voorkomen, werden aanvankelijk goedgekeurd om andere medische aandoeningen zoals depressie of hypertensie te behandelen. Deze nieuwere medicijnen zijn speciaal ontwikkeld om migraine te behandelen. Terwijl de meeste mensen zich wenden tot medicijnen bij het eerste teken van hoofdpijn, kan deze aanpak ook leiden tot rebound-hoofdpijn, ook bekend als hoofdpijn over overmatig gebruik van medicijnen.

Als u meer dan twee of drie keer per week hoofdpijnmedicatie gebruikt, kan dit leiden tot overmatig gebruik van medicatie als het medicijn slijt. Secundaire hoofdpijn begint meestal uit het niets en is ondraaglijk. Spanningshoofdpijn is een veel voorkomende hoofdpijn, vaak veroorzaakt door stress. De pijn kan per persoon verschillen, maar het wordt vaak over het hele lichaam gevoeld als een doffe, pijnlijke sensatie.

Gevoeligheid of pijn rond uw nek-, voorhoofd- of schouderspieren kan ook voorkomen. De meeste spanningshoofdpijn kan worden behandeld met vrij verkrijgbare (OTC) pijnstillers om de symptomen te verlichten. Sinushoofdpijn treedt op wanneer de sinusholte ontstoken is door allergieën, ziekte of droog weer, zegt de American Migraine Foundation (AMF). Ze worden geassocieerd met een diepe en aanhoudende pijn in de jukbeenderen, het voorhoofd of de neusbrug.

De pijn neemt vaak toe bij plotselinge hoofdbewegingen en treedt op bij andere sinussymptomen, zoals loopneus, koorts en zwelling van het gezicht. Sinushoofdpijn wordt behandeld door slijmopbouw uit te dunnen die sinusdruk veroorzaakt. OTC-decongestiva en antihistaminica en neussprays op recept kunnen de symptomen helpen verlichten. Een sinushoofdpijn kan een symptoom zijn van een sinusinfectie, waarvoor antibiotica op recept nodig kunnen zijn om de infectie te behandelen en uw hoofdpijn en andere symptomen te verlichten.

Inspanningshoofdpijn kan onmiddellijk optreden na perioden van intense fysieke activiteit. Hardlopen, gewichtheffen en geslachtsgemeenschap zijn veelvoorkomende triggers voor inspanningshoofdpijn. Deze kortstondige, kloppende hoofdpijn kan aan beide zijden van uw hoofd voorkomen en kunnen gemakkelijk worden behandeld met OTC-analgetica en melatonine. In tegenstelling tot typische hoofdpijn, kan migraine kloppende pijn veroorzaken aan één of beide zijden van het hoofd, duizeligheid, misselijkheid of braken, vermoeidheid en licht, geluid of geurgevoeligheid.

Migraine kan worden voorafgegaan door visuele stoornissen, zoals halo's, zwaailichten, zigzaglijnen of blinde vlekken. Veel vrouwen ervaren vaak hoofdpijn die verband houdt met hormonale schommelingen. Menstruatie, zwangerschap, menopauze en hormonale anticonceptiva beïnvloeden de oestrogeenspiegels en veroorzaken hoofdpijn. Er wordt geschat dat ongeveer 60 procent van de vrouwen met migraine ook last heeft van menstruele migraine, hoofdpijn geassocieerd met elk deel van de menstruatiecyclus, zegt de Cleveland Clinic.

OTC-pijnstillers, samen met ontspanningstechnieken, yoga, acupunctuur en dieetmodificatie, kunnen hormoonhoofdpijn helpen verminderen of voorkomen. Volgens de AMF is clusterhoofdpijn een zeldzame hoofdpijnstoornis die bestaat uit ernstige brandende of doordringende pijn rond of achter één oog of zijkant van het gezicht, vaak met zwelling van het gezicht, blozen, zweten, verstopte neus, hangende oogleden en oogscheuren die aan dezelfde kant optreden als de hoofdpijn. Een clusterhoofdpijn kan worden behandeld met acute en preventieve medicamenteuze behandeling zoals zuurstoftherapie, steroïde-injecties, orale steroïden (gewoonlijk prednison) en melatonine. Het correct kunnen identificeren van uw specifieke categorie en type hoofdpijn kan resulteren in betere behandelingen en snellere verlichting van die hoofdpijn.

U kunt vatbaarder zijn voor dit soort hoofdpijn als u vaak vrij verkrijgbare (OTC) pijnstillers gebruikt. Sommige soorten hoofdpijn kunnen worden voorkomen met medicatie, terwijl andere door hetzelfde medicijn kunnen worden veroorzaakt. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met verschillende symptomen, ernstniveaus en behandelingsopties. .

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *